Antalya’nın sembol yapıları arasında yer alan Saat Kulesi, Cumhuriyet Caddesi’nde, eski tarihlerde ‘Kapuağzı’ olarak söylenen Kalekapısı Mevkii’nde bulunuyor. Kaleiçi’nin ana giriş güzergahlarından biri olan kule, merkezi konumuyla, Antalyalıların en çok tercih ettiği buluşma noktalarından biri olma özelliğini taşıyor.
Kaleiçi’ni saran yıkılmış dış surların kuzeye bakan tarafına yapılan kule, ilk olarak 9 yüzyılda Bizans Dönemi’nde beşgen burç üzerine kare planlı olarak inşa edilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde, saat kulesine çevrilmiştir. Kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, yaygın inanışa göre kuleyi, Sultan II. Abdülhamit döneminde, Anadolu’da saat kulesi inşaatları fermanlarla yaygınlaştırıldığı için, 1901 yılında, Sadrazam Küçük Sait Paşa’nın, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25 yılı anısına inşa ettirdiği rivayet edilmektedir. Antalya Anadolu Gazetesi’nin haberlerinde rastlanan bilgilere göre de Saat Kulesi’nin inşaatının tamamlandığı tarih olarak, milli mücadelenin sürdüğü 1921 yılı olarak belirtilmektedir.
1942 yılına kadar kubbe ile örtülü olan Saat Kulesi, o yıl çıkan fırtınada zarar gördüğünden, 1945 yılında yerine, burç mazgallarını andıran bir üst kısım ilave edilmiştir. Dört tarafında dört saat ve üst tarafında bir çan yer almaktadır. Zeminden tepeye kadar 14 metre, burcun üzerinden ise 8 metre yüksekliğinde olan kulenin burcunun çevresini, yukarıda ince yaprak kabartmalarla bezeli bir korniş süslemektedir. Kornişin üst kısmı ise kaba yontu taştan yapılmıştır. Daha yukarıda hafif çıkıntılı kesme taş ile sonradan yapılmış bir bölüm, Saat Kulesi’nin kaidesini oluşturur. Eskiden haftalık olarak kurulan ve her saat başı, saat sayısı kadar tek vuruş yapan kulenin saati ve kadranları, 1974 yılında Antalya’nın ünlü saatçisi Ali Rıza Suduran tarafından elektronik saatle değiştirilmiştir.
Kentin siluetini oluşturan tarihi yapılardan biri olarak, Antalya’nın görünümüne farklı bir estetik katan Saat Kulesi, tüm görkemi ve zarafetiyle, yıllara meydan okumayı sürdürmektedir.